Čokoládový koláč z mandľovej múky
Zvyčajne sa Vami delím o moje skúsenosti s jogou, dnes tomu bude inak. Nemohla som sa nepodeliť o tento skvostný recept na čokoládový koláč, ktorý je veľmi jednoduchý a najmä výborný. Ja som použila ingrediencie, ktoré sú vhodné aj pre tých, ktorý nemôžu laktózu.
Keďže sladké sa snažím jesť v malom množstve, robila som cesto z polovičnej dávky, recept však uvádzam na celú dávku cesta a polevy. Ako forma na pečenie mi poslúžila menšia zapekacia miska (na polovicu dávky cesta, celú dávku polevy). Kalorické hodnoty koláča (polovičná dávka cesta a celá dávka plnky, ako som použila ja) sú po prepočítaní použitého množstva ingrediencií nasledovné na 100g: 1766kJ, bielkovín 10,4g, sacharidov 20,4g a tukov 33,5g.
Koláč je teda nie práve najmenej kalorický, čo pre mňa nie je jediný podstatný faktor pri výbere sladkostí, ale aj množstvo sacharidov a tukov a najmä ich pôvod, a spôsob spracovania.
Chcem tým povedať, že aj keď kalorickejší, tučnejší malý koláčik je pre mňa zdravší ako kupovaná sladkosť s nižším obsahom „kalórií“, pretože si ho upečiem doma, neobsahuje toľko sacharidov a približne viem, akej kvality sú použité suroviny. A pri takom malom koláčiku, ktorý má približne 30g, to zas nie je také zlé, ak si doprajeme denne aj nejaký pohyb.
Ingrediencie na 1 dávku cesta (ja som použila polovičnú, s malou šálkou, ktorá je na obrázku):
1 šálka- Holandské kakao s vysokým obsahom kakaového masla
1 šálka- Mandľová múka (Kokosová múka, alebo iná hladká múka)
1 šálka- Kokosový cukor (nerafinovaný cukor, iné sladidlo)
1 č. lyžička- kypriaci prášok do pečiva
4 vajíčka
½ šálky- Kokosový olej (iný olej)
125 ml- Smotana na šľahanie bez laktózy (bežná smotana na šľahanie)
2 č. lyžičky- Mandľové mlieko (kravské alebo iné mlieko)
Ingrediencie na 1 dávku polevy (použila som celú dávku polevy na polovičnú dávku cesta):
125ml- Smotana na šľahanie bez laktózy (bežná smotana na šľahanie)
125g- Varná čokoláda 70%
Postup
Najprv som zmiešala všetky suché ingrediencie, potom primiešala zvyšné. Zapekaciu misku som vymastila troškou oleja, pomúčila múkou a vliala cesto. Vo vyhriatej rúre na 180°C som piekla koláč 40 minút. Počas pečenia som si pripravila polevu, roztopením čokolády v smotane na šľahanie.
Po upečení som polevu vyliala na koláč a nechala vychladnúť. Osobne mne chutí najviac vychladený z chladničky. Viem si ho predstaviť aj s dobrou, domácou šľahačkou.
Článok si môžete pozrieť aj na KAMzaKRASOU.sk, kde publikujem svoje články
Spať na Články