Jogová pozícia Adho Mukha Svanasana

V tomto príspevku sa budem venovať pozícii Adho Mukha Svanasana. Ako každý názov jogovej pozície, aj tento má pôvod v sanskrite, starom indickom jazyku. V doslovnom preklade táto pozícia znamená pozícia dolu pozerajúceho psa.

Táto pozícia sa považuje za relatívne oddychovú pozíciu, aj keď viem, že veľa cvičiacich sa v nej spočiatku necíti príliš pohodlne. Najmä v začiatkoch praktizovania jogy zvykne byť veľa súvisiacich svalov stuhnutých, ochabnutých, čo sa dosť prejaví práve v tejto pozícii. Zvyknú ťahať zadné stehná, ramená, chrbát a bolieť zápästia, najmä po viacerých opakovaniach. Taktiež pre začínajúcich ide o nezvyklú pozíciu, kde sme dole hlavou, čo môže privodiť pocit tlaku v hlave. Postupným cvičením však tieto „nedostatky“ ustupujú a pozícia sa stáva príjemnou.

Adho Mukha Svanasana

V samotnej pozícii sú chodidlá od seba vzdialené približne na šírku bokov, smerujú dopredu. Päty nemusia byť za každú cenu na podložke, najmä v začiatkoch cvičenia. Kolená môžu by taktiež spočiatku pokrčené a časom sa snažíme ich vystrieť.

Celý článok si môžete pozrieť na stránke, kde publikujem svoje články.    



Spať na Články