Jogová pozícia - Urdhva Mukha Svanasana

V dnešnom príspevku sa budem venovať pozícii Urdhva Mukha Svanasana. Ako každý názov jogovej pozície, aj tento má pôvod v sanskrite, starom indickom jazyku. V doslovnom preklade táto pozícia znamená pozícia hore pozerajúceho psa.

V niektorých dynamických štýloch jogy, ako napríklad je power joga, sa pre rýchlejšiu výslovnosť zaviedol pojem „kobra“. S pozíciou sa najčastejšie stretnete počas cvičenia pozdravov slnka.

 

Pozdrav slnku A pokročilí 

V samotnej pozícii sú chodidlá od seba vzdialené približne na šírku bokov, chodidlá sú na priehlavkoch opreté o podložku čo najväčšou plochou. Dlane sú na podložke od seba vzdialené na šírku ramien, prsty sú od sebe vzdialené čo najviac a do podložky zatláčame celé dlane vrátane všetkých článkov prstov. Prostredníky smerujú dopredu. Priehlavky a dlane sú jedinou dotykovou plochou s podložkou, čiže stehná, panva, kolená sú nad podložkou.

Panvové dno je aktívne zapojené, aby nám pri pozícii netrpeli kríže a bol spevnený chrbát. Taktiež neprepadáva hlava medzi ramenami, snažíme sa akoby vytiahnuť krk z ramien. Dôležité je mať uvoľnené lakte, aby sa neprepli nad zdravý rozsah. Pozor by si na to mali dať ľudia s hypermobilitou v lakťoch. V pozícii sa snažíme "otvárať" hrudník, čiže ťahať hrudnú kosť smerom dopredu. 

 Urdhva Mukha Svanasana 

 

Celý článok si môžete pozrieť na stránke, kde publikujem svoje články. 


Spať na Články