Muži a joga?

Dnes vám ponúkam článok určený najmä mužom a ich priateľkám, ktoré ich na tú jogu môžu zobrať so sebou a umožniť im objaviť čaro jogy.

Minule sa ma jedna moja cvičiaca pýtala, či môže priviesť so sebou aj manžela na hodinu jogy, a či je to cvičenie určené iba pre ženy. Popravde, mne by ani nenapadlo sa domnievať, že nejaké cvičenie pre mužov určené nie je, pokiaľ to pri popise hodiny v rozvrhu priamo nenájdem. Nemyslím to nijak zle, len tým chcem povedať, že ja sa možno pohybujem viac v tejto jogovej sfére a teda si viem zodpovedať na tieto otázky skôr. Evidentne to ale takto vníma viac ľudí a nie pre každého je bežné to brať ako bežnú vec, že cvičia ženy a muži ten istý šport, prípadne teda jogu, ak o nej teraz hovoríme ako o fyzickej aktivite:)

 Joga nie je iba relaxácia

 Predsudky voči joge

Myslím, že v dnešnej dobe stále platí ten prežitok, že muži nerobia túto aktivitu, lebo sa všeobecne vníma ako zženštilá a veľmi ľahká činnosť, prípadne ju sami oni tak aj vnímajú. Ďalším dôvodom môže byť to, že si niečo „vygooglili“ na internete, nechali sa odradiť obrázkami a zhodnotili to tak, že tam nepôjdu, lebo sa tam len strápnia, pretože budú úplne kriví, nemožní atď. :) Ak si už nejaký muž príde zacvičiť, tak sú to tí, ktorí sa už necítia celkom dobre vo vlastnom tele vďaka zdravotným problémom a niekde im niekto povedal, že joga je to pravé. To je veľmi dobre, že ich poslali práve na jogu, často krát však naši muži zistia, že to nie je len o tom povestnom levitovaní na jogamatke, ležaní väčšiny času v Šavasane (oddychová relaxačná pozícia, ktorá sa praktizuje na konci hodiny) alebo nebodaj o vyvolávaní duchov a vydávaní čudných zvukov. Samozrejme, je veľa druhov jog, kde by ich zovšeobecňujúce mylné predstavy o jemnej a pomalej joge nimi aj naďalej ostali. Existuje veľké množstvo jogových systémov, každý má svoje zákonitosti, tempo, dych atď. Ja osobne učím tie dynamické štýly jog, preto sa viem vyjadriť iba k nim a k reakciám ľudí na tieto hodiny.

Z tohto všetkého vyplýva, že ak ku mne, či už omylom, na podnet priateľky, alebo aj dobrovoľne, zavíta nejaký muž, tak sa veľmi teším a je to pre mňa ako inštruktora výzva. Týmto sa vôbec nechcem dotknúť mojich cvičiacich nežného pohlavia, teším sa, ak kohokoľvek zaujme joga.

Mužská vytrvalosť 

Často krát až na joge zistia, že majú svaly o ktorých ani netušili, čo všetko je poskracované, stuhnuté. Muži sú v tomto veľmi zázrační. Napriek rôznym prekážkam, v tomto prípade najmä fyzickým, sa vedia oddať cvičeniu na 100%. Je pre nich často veľmi ťažké odhadnúť intenzitu tohto ich snaženia. Na to je tu práve inštruktor, ktorý by mal usmerniť, kedy sa netreba toľko neprepínať a skôr trocha poľaviť. Ďalšia zaujímavé vec je, podľa mňa badateľnejšia viac ako u žien, že so stúpajúcim počtom mužov na hodine priamo úmerne stúpa súťaživosť a snaha cvičiť na plný výkon. Na jednej strane je to pozitívny hnací motor, muži prekračujú ľahšie takto svoju zónu pohodlia, na druhej strane netreba to zas prehnať, mohlo by to mať skôr negatívne účinky, v podobe silnej svalovice, prípadne iných zranení. Vďaka však aj za tieto „prvoplánové“ účinky jogy, pretože možno práve vďaka nim sa na hodinu vrátia. Veľkým plusom mužov je, že keď cvičia, tak cvičia a nemyslia na iné svoje povinnosti, aspoň sa tak domnievam pri pohľade na ich zapálenie pre danú vec, snahu a sústredenosť

Celý článok si môžete pozrieť na stránke, kde publikujem svoje články. 



Spať na Články