Nebojte sa ashtanga jogy

Rada by som sa v dnešnom článku venovala opäť ashtanga joge, takým odľahčenejším spôsobom, takže smajlíkov nebudem používať, keďže by boli asi za každou vetou.

Ashtanga jogu precvičujem a musím povedať, že je naozaj ťažké získať žiakov tejto jogy. O tom, ako si udržať žiakov možno niekedy nabudúce.

Najväčšou zradou je v tomto prípade internet. Aby to nevyznelo puritánsky a že nejdem s dobou, vysvetlím. Väčšinou, keď sa niekto rozhodne, že bude navštevovať nejaké hodiny jogy, tak začne vyhľadávať na internete. Málokto má v dnešnej dobe čas navštevovať a skúšať všetky možné druhy jogy a zisťovať, ktorá mu vyhovuje, pretože ich je naozaj veľké množstvo a už aj počet štúdii sa dosť rozšíril, hovorím najmä o Bratislave. 

 

Ashtanga joga 

Skúsme si predstaviť klasický scenár, že sme sa rozhodli vyskúšať tú ashtanga jogu. Niekedy sa stane, že v rozvrhu daného štúdia nenájdete popis toho, čo sa tam bude diať. Ak by to aj uvedené bolo, zrejme by to asi nemalo pre vás vysokú vypovedaciu hodnotu, keďže máloktorý začiatočník vie, čo to znamená cvičiť prvú sériu a nie druhú, alebo tretiu. Alebo ťažko si vie predstaviť, čo znamená vedená hodina celej alebo skrátenej prvej série, Mysore štýl.

Je veľký predpoklad, že začnete teda hľadať na Youtube kľúčové slová ako ashtanga yoga (aj keď už som počula o rôznych skomolených názvoch, ako ašanta joga a podobne). V tomto prípade by som asi bola radšej, keby ten Youtube nebol. Pretože sa tam objavia videá s tými hádam najkrkolomnejšími pozíciami, aké v ashtange existujú a predvádzajú ich väčšinou tí najvyrysovanejší inštruktori, aj keď dajú sa nájsť aj staré videá prvých učiteľov, tie si však nikto zo začiatočníkov sám od seba nepozrie.

Čo čert nechcel, pozrú si práve nejakú tretiu sériu a s otvorenými ústami zatvoria celý Youtube a tým pre nich ostane ashtanga iba nedosiahnuteľná méta, čím upadne do zabudnutia, dokonca do zatratenia. Precvičujem aj power jogu, a snažím sa nalákať cvičiacich, aby prišli skúsiť ashtanga jogu a často krát vidím ich zdesené pohľady. Prípadne mi povedia, že oni nie sú na to dostatočne flexibilní, alebo že oni nemajú radi taký ten vojenský teror, lebo o ashtange počuli, že to tam tak vyzerá. Jedným dôvodom, prečo neprísť, je aj to, že niekde počuli, že je to ťažká joga a teda tam začiatočník nepatrí, logicky. A dalo by sa uviesť množstvo rôznych iných vtipných reakcií.

Celý článok si môžete pozrieť na stránke, kde publikujem svoje články 


Spať na Články