Podporte svoje trávenie týmito nápojmi

Nedávno som viedla krátky kurz jogy jogy, kde som sa snažila pozície orientovať najmä na podporu metabolizmu. Pri tejto príležitosti som sa snažila si pozisťovať informácie aj o iných prostriedkoch okrem samotných jogových pozícií, ktoré prispievajú k podpore trávenia, a konkrétne išlo o čaje, lepšie povedané bylinné výluhy alebo výluhy z korenín. Pre uľahčenie budem používať slovo „čaj“.

Dnes by som vám rada napísala recepty na dva čaje, ktoré sú vhodné najmä pri žalúdočných ťažkostiach, podporujú trávenie, detox a tvorbu žalúdočných štiav. Zároveň podporujú odhlieňovanie dýchacích ciest .

 

Prvý čaj sa nazýva ajurvédska káva, alebo Kashayam.

Tento čaj stimuluje trávenie, uvoľňuje upchaté dutiny a zahlienené priedušky. Ako prvé si pripravíme prášok z korenín a potom si pripravíme z neho čaj, spolu s ďalšími ingredienciami.

Ingrediencie:

1 č.l. zmesy korenín (recept nižšie)

¼ šálky plnotučného mlieka

1 šálka vody

½ č.l. melasy, trstinového cukru

štipka kardamonu 

 

Príprava prášku

Postupne nasucho opražíme samostatne koriander, fenikel, rímsku rascu a čierne korenie, kým semiačka jemne nezhnednú a necháme ich vychladnúť. Potom ich rozmixujeme na prášok a pridáme zázvor.

Ingrediencie na prípravu prášku:

1 šálka koriandru (semiačka)

1/3 šálky rímskej rasce (semiačka)

¼ šalka feniklu (semiačka)

2 p.l čierneho korenia (celého)

1 č.l. sušeného zázvoru

Príprava čaju

Dáme zovrieť do hrnčeka vodu a po zovretí pridáme 1 č.l. prášku a cukor, a takto varíme asi dve minúty. Pridáme kardamon a mlieko, opäť necháme zovrieť. Potom vypneme a necháme dve minútky, nech sa poprepájajú chute. Scedíme koreniny (ja som použila sáčky na sypané čaje) a pijeme ešte horúce. 

 

Celý článok si môžete pozrieť na stránke, kde publikujem svoje články.

 

 


Spať na Články