Uľahčite si život s dýchacími ťažkosťami pomocou jogy

S príchodom zimného sychravého počasia sú mnohí z vás náchylní na prechladnutia a s tým súvisiace choroby. Reč je najmä o alergikoch, ktorých často krát trápi okrem alergie aj astma. Ak sú vám problémy alergie a astmy známe, čítajte ďalej, práve pre Vás je určený nasledujúci článok, ktorý Vám poradí, ako tieto zdravotné problémy odstrániť, či zjemniť.

Keďže ja sama som trpela v detstve astmou a často bývam náchylnejšia na problémy dýchacieho ústrojenstva, viem presne, čo táto choroba prináša a cvičenie jogy mi naozaj veľmi pomáha. Výhodou takejto doplnkovej liečby je najmä to, že ju môžete praktizovať kedykoľvek, a aj doma.

 

Ako sa astma prejavuje a čo ju spôsobuje?

Astma sa prejavuje ťažkou dýchavičnosťou, tzv. „pískaním“ v prieduškách, neschopnosťou vydýchnuť vzduch a následným vykašliavaním hlienov, ktoré je často krát pre vyčerpanie náročné. Okrem nepríjemných fyzických prejavov, ktoré so sebou táto choroba prináša, astmatici často krát trpia aj duševne, dôvodom je neschopnosť zmieriť sa s chorobou, či ich obava z ďalších záchvatov. Zlý psychický stav “pacienta” sa môže prejaviť aj v podobe iných problémov, ako napríklad zlé držanie tela a znížené sebavedomie.

Astmu spôsobujú alergie na rôzne látky, ale vo väčšine prípadov sú na prvom mieste psychické príčiny, najmä u detí (narušené rodinné pomery, rozvod rodičov, nepríjemná životná skúsenosť, presadzovanie záujmov rodičov, kritika a psychický nátlak rodičov). Takáto detská astma často krát pominie po odstránení týchto príčin, preto tak ako je dôležité rozpoznať alergén, tak je aj v tomto prípade dôležité odhaliť to, čo nás ťaží. Astma sa samozrejme môže objaviť aj v dospelom veku.

Či už je astma spôsobená alergiou alebo psychickými príčinami, pre astmatikov je veľmi prospešná ich pokojná myseľ a najmä schopnosť naučiť sa relaxovať. Príznaky astmy sa dajú potlačiť nie len liekmi, ale aj pravidelným cvičením rôznych jogových pozícií. Prospešné je osvojiť si aj niektoré dychové a očistné techniky.

1%20(23) 

 Ako začať? Základom je dych.

Naša pozornosť by sa mala upriamiť najprv na dych. To, že astmatik ťažko vydychuje vzduch z pľúc, evokuje, že by mal cvičiť najmä hlbší výdych. Opak je však pravdou, výdych sa trénuje najlepšie práve tak, že predlžujeme nádych, krátko zadržíme dych a telo sa následne začne brániť reflexom na výdych. Pre astmatika je dôležité najprv zvládnuť bežné plynulé dýchanie, kde využíva všetky časti pľúc. Potom, ako zvládne toto dýchanie, môže prejsť na dých, ktorý posilní pľúca.

Je ním voľný hlasný dych, ktorý pôsobí proti bolestiam hrdla, tréme (ktorá je tiež typická pre astmatikov), únave, stresu, podporuje vykašliavanie hlienov, zlepšuje komunikáciu, koncentráciu a celý respiračný systém udržiava v dobrej kondícii. Dych spočíva v zúžení priechodu vzduchu v dýchacej trubici, nemal by byť silený, zvuk dychu by mal vychádzať z oblasti krku, nie hlasiviek. Popri dychu je dôležité zapojiť energetické zámky bandhy, konkrétne mula bandhu a uddiyana bandhu. Mula bandha je koreňový zámok, ktorý sa nachádza niekde v perineu v oblasti panvového dna a aktivujeme ho vtiahnutím zvieračov smerom hore. Uddiyana bandha je brušný zámok, ktorý aktivujeme vtiahnutím brucha dnu. Zapojenie oboch zámkov má pre nás energetický význam.

Práve Ashtanga joga využíva toto dýchanie a to počas celej doby fyzického cvičenia. Samotný tento dych je využiteľný aj v každodennom živote, najmä v stresových situáciách, kedy nám pomáha sa ukľudniť a odpútať pozornosť od stresových faktorov:), čo je pre astmatikov mimoriadne dôležité.

opening%20asanas%202 

Celý článok si môžete prečítať na stránke, kde publikujem svoje články. 


Spať na Články