Vyrobte si domáci regeneračný krém

S príchodom zimy sa naša starostlivosť o telo znásobuje, najmä u tých, ktorí máme mierne atopickú pokožku, citlivú najmä v tomto období. Suchšiu pokožku treba vyživovať, premastiť a zregenerovať. Doma som si takýto krémik, vhodný na regeneráciu, vyrobila sama. Inšpirovala som sa rôznymi receptami a pridala som si do toho aj svoje know how:)

 

Regeneračný krém 

Pomôcky 

Dôležité je použiť sterilné nádoby a náradie na miešanie báz. Ideálne je ich pred začatím očistiť čistým alkoholom. Počas práce je vhodné použiť sterilné rukavice. Ja som použila kúpené, sterilné nádobky, ale dajú sa využiť aj nádobky z minutých krémov. Potrebovala som jeden hrniec, ja osobne používam taký na zohrievanie mlieka s dvojitým dnom, ďalej dve sklenené nádoby, predmet na miešanie zložiek, jednu nádobu na mixovanie krému a väčšiu nádobu na chladenie krému. A samozrejme mixér, mne stačil ručný ponorný s nádstavcom určeným na šľahanie a ručný šľahač na kapučíno. Len ťažko sa odhaduje gramáž/objem olejov, takže aj váha je nápomocná.

 

Pomôcky 

Ingrediencie

Ingrediencie som si vyberala podľa toho, aké majú účinky a aj podľa toho, čo som práve mala doma a potrebovala sok minúť, pretože tieto prírodné ingrediencie zvyknú mať krátku životnosť. Regeneračný je teda argánový olej, avokádový olej, sezamový olej, kokosový olej, kakaové maslo, samotný vitamín E, D-panthenol. Všetky oleje, ktoré som použila sú za studena lisované. Ako mierny emulgátor plní funkciu pridaný tekutý lecitín, ktorý aj zvláčňuje krém a včelí vosk, ktorý má na starosti tuhosť krému. Ružová voda tvorí vodnú bázu krému a tiež prispieva k zvyšovaniu trvanlivosti krému. Vôňu krému má na starosti v tomto prípade esenciálny olej tee tree a citrónovej trávy. Vybrala som si ich preto, lebo sú vhodné na mastnejšiu pokožku. Takže taký zlatý stred, ani príliš mastný krém upchávajúci póry, ani nie na úplne suchú pokožku.

Pomery uvedených zložiek na približne 550 ml krému

Olejová báza

50 g       kakaové maslo

35 g       kokosový olej

15 ml     avokádový olej

25 ml     argánový olej

100 ml   sezamový olej

2 g         vitamín E v prášku

2 ml tekutý D-Panthenol

 Olejová báza

Esenciálne oleje podľa potreby (napr. tee tree, citrónová tráva)


Vodná báza

270 ml ružová voda určená na kozmetické účely

12 ml   tekutý lecitín

 

 Celý článok si môžete pozrieť na stránke, kde publikujem svoje články.    


 


Spať na Články