Začíname s Ashtanga jogou

Ashtanga joga je tradičný jogový systém. Svoje prvopočiatky má v Tibete, kde sa učenie šírilo formou parampara, t.j. z učiteľa na žiaka, ktorý učí slovne a pomocou vlastných rúk a teda nie demonštrovaním cvičenia. Do Indie priniesol tento systém jogy Sri T. Krishnamacharya, ktorého učiteľ v Tibete bol Yogashwera Rama Mohan Brahmachari. Nasledoval ho Sri K. Pattabhi Jois, ktorý spropagoval Ashtanga jogu po celom svete. V indickom meste Mysore založil svoju školu.

Pattabhi Jois 

Osem stupňov Ashtanga jogy

Názov tohto systému jogy vychádza zo slov astau/osem a anga/končatina/stupeň. Tieto stupne sú spísané v diele Yoga Sutra a sú súčastou tohto tradičného jogového systému. Samotné stupne sú tieto:

  • Yama (princípy správania sa voči okoliu ),
  • Niyama (princípy správania sa voči sebe samému),
  • Asana (pozícia),
  • Pranayama (dýchanie),
  • Pratyahara (kontrola zmyslov),
  • Dharana (koncentrácia),
  • Dhyana (meditacia),
  • Samadhi.

Tieto stupne sú navzájom prepojené, ale nie vždy sa dá všetky praktizovať naraz, ale nie je ani dobré sústrediť sa iba na jeden vybraný stupeň. 

Prasarita Padotanasana D 

Fyzické cvičenie Ashtangy

Ashtanga jogaštyri série, každá séria sa skladá z logicky, po sebe idúcich pozícii. Základ každej série je pozdrav slnku A a B, ktorý nás pripraví na ďalšie asány, zahrieva naše telo. Na začiatku každej série je otváracia sekvencia, ktorá nás aktivuje a na konci je zatváracia sekvencia, ktorá nás na konci cvičenia ukľudní. Tak ako pozície by sa mali cvičiť v logickom slede, aj samotné série by mali na seba nadväzovať a cvičiť postupne, čo niekedy môže trvať aj niekoľko rokov. Ashtanga joga je celoživotná záležitosť. Najprv sa začína prvou sériou, ktorá sa volá Yoga Cikitsa a znamená Joga terapia. Po určitej dobe pravidelného cvičenia môže prejsť žiak na ďalšiu sériu, ideálne podľa inštrukcie jeho učiteľa.

Odporúčam prečítať: Prezradíme všetko potrebné o cvičení jogy 

Ubhaya Padangusthasana 

Prvá séria je predovšetkým určená k uzdravovaniu organizmu, detoxikácii kĺbov a orgánov, robí naše telo ohybnejším, posilňuje svalstvo a prináša celkovú rovnováhu.

Druhá séria Nadi Sodhana je zameraná na odstraňovanie rôznych emočných blokov a ešte viac ako prvá séria detoxikuje celý organizmus.

Tretia a štvrtá séria na volajú Sthira Bhaga, ktoré sú už veľmi pokročilé série.

Každá séria je zložená z pozícií, ktoré sú prepojené ako korálky nitkou, ktorý voláme vinyasa. Je to pohyb medzi samotnými pozíciami, ktorý je presne určený. To znamená, že do každej pozície danej vinyasy sa vchádza s presne určeným, či už nádychom alebo výdychom. Na obrázkoch v článku môžete vidieť niektoré pozície z prvej série, v ktorých sa zotrváva niekoľko dychov a z nich a do nich sa vchádza presne danou vinyasou.

Dôležité je prispôsobiť pohyb dychu, nie dych pohybu. Samotná vinyasa má veľký význam, pretože nás udržiava v zahriatí a tak sa nezraníme v samotných asánach série. 

 

Celý článok si môžete pozrieť na stránke, kde publikujem svoje články.    

 


Spať na Články