Začnite deň s Pozdravom slnka

Pozdrav slnku je sekvencia konkrétnych, po sebe idúcich pozícií. Väčšina systémov jogy považuje práve pozdrav slnku za základ a najmä za prípravu každého fyzického cvičenia jogy, kedy sa naše telo dostatočne zahreje. Ak by ste aj ďalej necvičili ďalšie jogové pozície, pozdravy slnku môžete považovať za dostačujúce denné minimum

Postupne sa naučíme dva základné pozdravy slnku, A a B. V prípade, že poznáte iba Pozdrav slnku A, ideálne je denne si ho zacvičiť približne 10 krát. Ak poznáme aj B, tak 5 krát si zacvičíme A a 3 krát B

Pozdrav slnku A začiatočníci   

 

Tento pozdrav slnku (Pozdrav slnku A), ktorému sa budem dnes venovať zaraďujem do cvičenia pre začiatočníkov, presnejšie povedané, je určený pre cvičiacich, ktorí práve začínajú s cvičením a je potrebné im zalternovať niektoré náročné pozície, v tomto prípade, ak majú slabšie ruky. Nabudúce si povieme o ťažšej variante Pozdravu slnku A a o Pozdrave slnku B. 

V jednom z mojich článkov som sa venovala práve jednej časti tohto pozdravu slnku, kde sa posilnia oslabené ruky pomocou viacerých po sebe idúcich cyklov zložených práve z týchto cvikov vyňatých z pozdravu slnku. Cviky na posilňovanie rúk si nájdete TU.

Zo začiatku môže byť pre začínajúcich náročné plynule zvládnuť samotné pozície a nehovoriac o dychu. Pri cvičení pozdravov slnku, ako aj všeobecne v joge, je dôležitý najmä dych. Preto, ak máme pocit, že nám nejdú pozície excelentne (o čo vlastne ani nejde, ak hovoríme o estetike), nezaťažujme sa tým. Oveľa dôležitejší je dych. Ak nestíhame robiť pozíciu po pozícii plynule, to znamená jedna pozícia je s nádychom a hneď druha s výdychom, stačí, ak budeme iba zhlboka dýchať a nezadržiavať dych. Prípadne, ak sme doma a nie na vedenej hodine, cviky robíme tempom, ktoré nám vyhovuje. Časom sa naučíme napasovať jednu pozíciu do nádychu, alebo výdychu, prípadne plynulo prechádzať medzi nádychom a výdychom. Pri každej pozícii popisujem, či sa do nej ide s nádychom, alebo výdychom, čo samozrejme nie je náhodné. Pozície, ktoré sú predklonové sú zväčša robené s výdychom a záklonové s nádychom v rámci dynamického cvičenia, ktorý pozdrav slnku je.


Celý článok si môžete pozrieť na stránke, kde publikujem svoje články. 


Spať na Články