Ashtangou pomôžete detoxu a chudnutiu

Astanga joga je tradičný jogový systém, ktorého názov vychádza zo slov astau-osem a anga-končatín/stupňov. Tieto stupne sú spísané v diele Yoga Sutra a sú súčasťou tohto tradičného jogového systému (Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana a Samadhi).

Ashtanga yoga má štyri série, každá séria sa skladá z logicky, po sebe idúcich pozícii. Základ každej série je pozdrav slnku A a B, ktorý nás pripraví na ďalšie asány (pozície), zahrieva naše telo.

Na začiatku každej série je otváracia sekvencia, ktorá nás aktivuje a na konci je zatváracia sekvencia, ktorá nás na konci cvičenia ukľudní. Ashtanga joga je celoživotná záležitosť, preto chcem zdôrazniť, že jej mnohé účinky sa dostavia najmä po pravideľnom cvičení a nie len týždeň pred plesom v rámci chudnúceho „režimu“:) , čím nechcem povedať ani, že aj ako doplnok k inému športu by bola ashtanga nevhodná. Mnoho z jej benefitov sa dostaví naozaj až po pravidelnom cvičení, kedy sa stane súčasťou životného štýlu cvičiaceho. Navyše, motivácie, kvôli ktorým ľudia začnú chodiť na ashtangu, alebo jogu ako takú, sú rôzne a zvyknú sa postupom času meniť. Takže nech je motív akýkoľvek, je fajn, ak sa k joge odhodláme a postupne objavíme všetky jej benefity.

Rotácie v Ashtange 

Prvá séria (Yoga Cikitsa) je predovšetkým určená k uzdravovaniu organizmu, detoxikácii kĺbov a orgánov, robí naše telo ohybnejším a chudším, posilňuje svalstvo a prináša celkovú rovnováhu. Nachádza sa v nej veľa pozícii, ktoré nás zbavujú tuku v oblasti brucha, pretože ide najmä o predklonové a rotačné pozície v oblasti brucha. Taktiež sa posilňujú najmä stehná a ruky.

Pozdrav slnku A pokročilí 

Pozdravy slnku

Pozdrav slnku je sekvencia konkrétnych, po sebe idúcich pozícií. Väčšina systémov jogy považuje práve pozdrav slnku za základ a najmä za prípravu každého fyzického cvičenia jogy, kedy sa naše telo dostatočne zahreje. Ak by ste aj ďalej necvičili ďalšie jogové pozície, pozdravy slnku môžete považovať za dostačujúce denné minimum. 

Pozdrav slnku B 

Pozdrav slnku A a B, ktoré vidíte na obrázku, sú náročné najmä pre tých, ktorí majú oslabené ruky, ale odporúčam ich napriek tomu cvičiť, samozrejme v správnom prevedení. Ak by však malo dôjsť kvôli oslabeniu k nesprávnemu prevedeniu (prehnuté kríže, lakte mimo hrudníka...), tak odporúčam si zľahčiť spôsob klesania podľa tohto článku. Samostatné cvičenie na spevnenie rúk nájdete tu.

 

Celý článok si môžete pozrieť na stránke, kde publikujem svoje články. 

 

 

 


Spať na Články